Madeira a její tradiční kuchyně

Madeira nabízí obrovský výběr jídla a pití. Než přejdeme ke konkrétním pokrmům, je dobré říct něco o některých podnicích, které můžete na Madeiře navštívit. Jestliže turista zavítá do některého z větších letovisek, tak se setká s kuchyní mezinárodní, přičemž si lze vybrat, který podnik navštívíte a jako kuchyni zvolíte. Domácí kuchyni na Madeiře nabídnou například ve Funchalu v restauraci nedaleko místní katedrály. Pokud si dáte v restauraci jídlo, tak se předpokládá, že necháte zhruba 0,5 eur spropitné.

Nejčastějším předkrmem na Madeiře je klasický nekvašený chléb zvaný Bolo do caco, který je potřen česnekem. Asi nejznámější polévkou, která u klasického oběda na Madeiře nesmí chybět je takzvaná zelená polévka. V portugalštině se jedna z takovýchto polévek nazývá Caldo Verde a jedná se o velmi hustý typ polévky, která je plná brambor, zelí a kapusty. Velmi dobrá polévka je také rajčatová polévka obohacená o cibuli a vejce. V jídelním lístku ji najdete pod názvem Tomate E Cebola. Nejčastěji používaným typickým masem je na Madeiře pochopitelně mimo maso rybí hovězí maso Espetanda. Podává se na vavřínové větvičce a jedná se v podstatě o grilovaný kus masa, který se griluje nad vavřínovým dřevem, jež mu dá speciální chuť a vůni. Specifickým pokrmem je volský jazyk podávaný s omáčkou z madeirského vína.

Hlavním pokrmem na Madeiře stejně jako i v mnoha dalších ostrovních státech jsou logicky plody moře. Na jídelním lístku lze najít velké množství různých korýšů, škeblí anebo mořských ryb. Specialitou v Portugalsku je uzený mečoun. Nejinak je tomu i na Madeiře. Tato pochoutka se v portugalštině nazývá Espadarte Fujaro. Téměř na celé Madeiře prodávají také další specialitu, kterou je Espada. Jde o černou dlouhou rybu, která se velmi nápadně podobá úhoři a vyznačuje se vynikajícím bílým masem. Dále se velmi často podává také chobotnice na několik způsobů. Sehnat se dá jak dušená, tak i vařená anebo pečená. Mnohdy se podává za studena jako nedílná součást různých salátů. Poměrně oblíbeným jídlem je na Madeiře taktéž Caldeirada- směs složená z brambor, rajčat, cibule a ryb. Když se řekne kuchyně na Madeiře, tak je třeba také připomenout zdejší vynikající dezerty. Obyvatelé Madeiry si na kvalitní sladké pokrmy poměrně potrpí a po vydatném obědě jsou takřka nutností. K jejich výrobě se nejčastěji využívá různého exotického ovoce. To je z drtivé většiny čerstvé a doplněno bývá o karamel a také zmrzlinu.

Přeposlat Tisknout

Další země:
vyberte zemi...
TOPlist